Michaëlsfeest Onderbouw

Michaëlsfeest Onderbouw

Op zaterdag 29 september vierde de Onderbouw het Michaëlsfeest. Het is het eerste jaarfeest dat wij in het schooljaar vieren. Dit feest is genoemd naar de aartsengel Michaël, die goed en kwaad afweegt en de negatieve krachten, de draken, verslaat. Daarom staat deze engel meestal afgebeeld met een zwaard en een weegschaal en soms met de draak.

Michaeldraaktekening
DraakJoris

De zon bereikte haar hoogtepunt bij het Sint Jansfeest in juni. Nu bevindt de zon zich precies tussen de twee zonnewenden. Dag en nacht zijn even lang en de natuur begint zich voor te bereiden op de winter. Zij wordt stil en komt tot rust. We aanschouwen het wonder van de vrucht, het zaad draagt al het nodige voor het nieuwe leven in de lente.

Ook de mens beleeft dit samentrekken en verinnerlijken. Wij kunnen, zoals Michaël ons toont, het zwaard ter hand nemen en ten strijde trekken tegen onze innerlijke “draken”. We leren omgaan met onze eigen zwakke kanten en daar is moed voor nodig! Michaël, de engel van goed en kwaad, geeft ons de nodige kracht.

Op deze dag trokken we met zijn allen, ook de ouders, naar het strand van Wenduine. Daar werd een heuse spiraal gemaakt in het zand die zowel naar binnen draait als terug naar buiten. De bergen werden versierd met slingers en windmolens die eerder gemaakt werden in de klassen. Er werd gezongen over Michaël, ridder Joris, en draken. De oudere klassen werden uitgedaagd om hun moed en kracht te tonen, terwijl de jongste kinderen het bouwwerk versierden met schelpjes. Ridder Joris slaagde erin de draak te verslaan en de prinses te bevrijden, waarna iedereen genoot van de heerlijke drakenbroodjes die vele ouders gebakken hadden.

Nu gaan we met hemelse kracht in ons bloed de donkere winter tegemoet.

 

Zandbergen
zanddraak
JorisLeerlingen

Login