Meetkunde in klas 8 - platonische lichamen

platonische lichamen

Meetkunde klas 8 - platonische lichamen

MEETKUNDE - klas 8

In de 8e klas krijgen de leerlingen een periode ( = module van 3 weken) over stereometrie: de platonische lichamen. 
Waarom zijn deze ruimtelichamen zo bijzonder?
Waarom zijn er slechts 5?
Wat betekenen ze voor de wiskunde en de andere wetenschappen?

De platonische lichamen spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Ze zijn alle vijf reeds sinds de oudheid bekend en doorheen de geschiedenis worden hun meetkundige en symmetrie-eigenschappen bestudeerd en bewonderd.

Ook voor de leerlingen van de 8e klas is het een hele uitdaging om vanuit een tweedimensionaal vlak, deze platonische lichamen te laten ontstaan. Het vraagt veel precisiewerk en inzicht in de constructies om tot dit prachtig resultaat te komen. Meetkunde in al haar schoonheid!

Het bestuderen van veelvlakken en hun symmetrie blijft ook belangrijk in de hedendaagse meetkunde en algebra. Niet alleen in wiskundige disciplines is deze studie relevant, zij kent ook haar toepassing in bijvoorbeeld kristallografie en scheikunde. De stabiliteit van de positie van moleculen in een vaste stof of van atomen in een molecule wordt sterk bepaald door symmetrie en regelmaat. Goed begrip van veelvlakken en inzicht in hun meetkundige structuur kan van toepassing kan zijn in vele disciplines.*

* Meer info op de website van de Vlaamse Wiskunde Olympiade:
https://www.vwo.be/…/2005-200…/wat-is-een-platonisch-lichaam

Het leerplan wiskunde van de 1e graad: http://www.steinerscholen.be/…/2…/09/wiskunde-I-A-980531.pdf

platonische lichamen
platonische lichamen

Login