Maria Lichtmis

AardKaars

Op vrijdag 31 januari vierden we Maria Lichtmis in de onderbouw. In het kleuterhuis wordt dit ook 'poppetjesfeest' genoemd omdat de peuters en kleuters dan hun popje mogen meenemen naar de klas. Dit in nabootsing van moeder Maria (de peuter of kleuter) met kindje Jezus (het popje). Maria, Vrouw Holle en Moeder Aarde staan allemaal symbool voor de aardekrachten en de vruchtbaarheid.

MariaLicht
MariaJezusJozefTempel

Volgens Joodse traditie werd Jezus 40 dagen na zijn geboorte getoond aan God in de synagoge, en onderging ook Maria een zuiveringsritueel. Maria Lichtmis is het laatste lichtfeest en sluit Driekoningentijd af. Het eerste lichtfeest was het St. Maartensfeest. Tijdens deze donkerste periode van het jaar zoeken we naar innerlijke warmte en licht. Alle leven trekt naar binnen, letterlijk en figuurlijk.

Het licht dat steeds meer in onszelf kon gaan branden, laten we op Maria Lichtmis terug in de wereld stromen. Dat doen we door drijfkaarsjes te maken en die dan te water te laten. Met ons lichtend bootje willen we tevens de natuur helpen om weer te ontwaken.

KaarsjesOntsteken
Kaarsjes

De drijfkaarsjes werden gemaakt door de kindjes zelf van restjes kaarsvet eerst te breken in kleine stukjes, dan te smelten en in vormpjes te gieten. Zo kunnen ze het hele proces aanschouwen en mee beleven.

Pannenkoekentafel

Traditioneel worden er op Lichtmis ook pannenkoeken gegeten. Enerzijds was 2 februari vroeger een belangrijke dag voor de plattelandsbevolking omdat ze dan van hoeve konden veranderen. Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. Anderzijds worden de vorm en kleur van de pannenkoeken als symbool van de zon en het licht gezien.

Voor de kindjes waren er pannenkoeken en voor de popjes waren er poffertjes.

PannenkoekenbakKlas
Poppendutje

Terwijl de kindjes buiten speelden, deden de popjes een dutje.


Login