Basisschool - De buitenklas

Buitenklas rond het vuur

Leren in de vrije natuur

Zeker in een stedelijke omgeving groeien kinderen steeds vaker binnenshuis op. De band met de natuur en de elementen wordt daardoor minder sterk, het aanbod aan spel- en ontwikkelingskansen kleiner. Kinderen zijn nog veel sterker één met de natuur, en voelen weliswaar onbewust die afsnijding nog sterk.

Daarom is de “bosdag”, één vaste dag in de week waar alle kleuters met hun leerkrachten door weer en wind naar het bos trekken, in onze school al jaren ingeburgerd. Voor veel kleuters een hoogdag in de week. Ondertussen is daar ook een boerderijdag bijgekomen. En vanaf 1 september 2014 kent onze school naar Scandinavisch en Duits voorbeeld een echte buitenkleuterklas.

De buitenklas is een normale kleuterklas waar leerinhouden anders worden aangeboden. Alle ochtendactiviteiten gaan buitenshuis door, op een bosrijk domein niet ver van de school, in alle weersomstandigheden. ’s Middags zijn de kleuters in hun binnenklasje waar sommige dingen (schilderen bijvoorbeeld) gemakkelijker te organiseren zijn. Er wordt aan dezelfde ontwikkelingsdoelen gewerkt, op een andere manier. Conventioneel speelgoed wordt er niet gebruikt. De kinderen spelen met alles wat ze in de natuur vinden. Omwille van de open ruimte en de veelheid aan impulsen zijn er voor het buitengebeuren altijd 2  begeleiders aanwezig.

Als de belangstelling groter is dan het aantal plaatsen, wordt een wachtlijst aangelegd. Aan de buitenklas zijn voor de ouders geen extra kosten verbonden.

Login